Bram Vandeputte - totaalrenovatie Tielrode

Joke en Bram kochten 9 jaar geleden een bungalow uit de jaren 70. Ze woonden er eerst 5 jaar in en gaven de woning daarna een complete make-over. Ook de mazoutketel moest eraan geloven.

Warmte uit de grond

“De oorspronkelijke woning was totaal niet energiezuinig gebouwd”, vertelt Joke. “We hebben het huis volledig gestript en zelfs een deel afgebroken.” De keuze voor een warmtepomp lag al lang vast. “We zijn allebei met het milieu bezig en werden enthousiast van het idee achter geothermie: warmte uit de grond halen! Mijn broer werkt bij studiebureau WTCB (Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) en hij raadde ook een warmtepomp aan.”

Buikgevoel

“Tijdens de Batibouwbeurs hebben we 3 à 4 offertes opgevraagd, onder andere bij Klimaterra. Mijn schoonbroer had via WTCB al met hen samengewerkt”, vertelt Bram. “Onze keuze is uiteindelijk op Klimaterra gevallen omdat zij uitsluitend geothermische warmtepompen installeren en veel ervaring hebben. Ik kreeg ook een duidelijk antwoord op al mijn vragen. Het buikgevoel zat goed.”

Stipt en correct

“De opvolging verliep prima. Klimaterra was heel stipt in de afspraken”, vertelt Bram. “Enkel de afregeling van het systeem kon nog iets gedetailleerder, maar ik denk dat het moeilijk is om dat te doen voor een woning waar je zelf niet woont. Ik heb het stand-by verbruik nog kunnen terug schroeven, waardoor we nog meer elektriciteit besparen.”

Laag verbruik

De zonnepanelen (5400 Wp) dekken het elektriciteitsverbruik van het vierkoppige gezin. “We hebben geen aparte meting voor het verbruik van de warmtepomp, maar ons totaalverbruik is lager dan Klimaterra’s prognose voor de warmtepomp alleen. Dus wellicht verbruiken we nog minder dan ze ingeschat hadden. Hopelijk blijft de regering bij haar standpunt wat betreft de terugdraaiende teller voor zonnepaneeleigenaars en gooit de VREG geen roet in het eten”, zegt Bram.

Geen zomerse hitte

Het koppel is het erover eens: goed of slecht weer, met zo’n warmtepomp is er binnen altijd een aangename temperatuur. “Ik had vroeger nogal de neiging om te ‘optimaliseren’”, lacht Bram. “Ik stelde me constant de vraag of ik ging verwarmen of niet. Nu hoeft dat niet meer.” Joke vult aan: “Ik vind ook de koeling in de zomer een groot voordeel. In combinatie met onze zonnewering en ons driedubbel glas is het hier vorige zomer nooit meer dan 24°C geworden. En dat terwijl we toch heel grote ramen hebben. Ik vind het ook fijn dat een geothermische warmtepomp netjes weggewerkt is. Er hangt geen ‘bak’ aan mijn gevel die constant lucht blaast.” Bram vindt het bovendien een geruststellend idee dat er geen verbranding meer plaatsvindt in huis. “Dat is toch veiliger.”

Een dag later stuurt Bram nog een mailtje achterna: “Ik ben vergeten vertellen dat ik ondertussen nog minstens 2 kennissen heb aangestoken om ook bij Klimaterra te rade te gaan, en zij waren ook overtuigd.” 
 

Bram Vandeputte - totaalrenovatie
Tielrode
2016