Familie Pieters - kangoeroewoning Sint-Niklaas

De kangoeroewoning is ongetwijfeld dé woonformule van de toekomst. Er zijn dan ook tal van voordelen aan verbonden, zoals de gedeelde kost voor onder meer de aankoop van de grond, diverse aansluitingen, … Daarnaast is er natuurlijk ook het zorgaspect: grootouders zorgen voor kleinkinderen, kinderen zorgen voor hun ouders. Ook voor deze woonformule vormt de geothermische warmtepomp dé groene energieleverancier bij uitstek. De familie Pieters is na 3 jaar nog steeds heel enthousiast.

Of ze tevreden zijn over de warmtepomp ?

“Absoluut! Voor ons is dit hét systeem. Toegegeven, er is de éénmalige investeringskost, maar die is iedere cent dubbel en dik waard. Eens geïnstalleerd en de gewenste temperatuur ingesteld, loopt alles vanzelf. Er is geen uitstoot, er is geen onderhoud. Deze kangoeroewoning wordt overigens door slechts 1 geothermische warmtepompinstallatie voorzien van verwarming, warm water en ventilatie. We hebben gewoon met beide gezinnen een verdeelsleutel uitgewerkt. En ik kan nu reeds zeggen dat er nog niemand een koude douche heeft moeten nemen, ondanks het feit dat we hier toch met 4 volwassenen en enkele kinderen wonen.”

Hoe zit het met het verbruik ?

“Het verbruik ligt zeker een stuk lager dan in onze vorige woning. We verwarmen beide entiteiten met vloerverwarming. Daarnaast hebben we ook elk een open haard in de leefruimte. Die combinatie werkt uitstekend. Het ventilatiesysteem met warmterecuperatie werkt heel efficiënt. Wij hebben er overigens ook voor gekozen extra te investeren in isolatie en dat rendeert natuurlijk op langere termijn.
Het is uiteindelijk de combinatie van alles (isolatie, warmtepomp, …) die het systeem super-efficiënt maakt.”

Wat vindt u van de service van Klimaterra ?

“Die is echt uitstekend. Je voelt dan ook dat deze mensen heel geëngageerd zijn. Ze zijn echt begaan met het milieu, de uitstoot, … Wij hebben Klimaterra leren kennen op een beurs rond ecologisch bouwen. Er wordt heel veel tijd gestoken in het opstellen van uw dossier. Hans geeft ook de nodige uitleg over hoe je best te werk gaat en heeft zelfs de isolatiewerken voor ons opgevolgd zodat we echt tot een optimaal rendement konden komen.
Klimaterra is een heel correcte firma. Om maar een voorbeeld te geven: tijdens de recente hagelstorm was onze buitenvoeler beschadigd geraakt. Die zijn ze binnen de paar dagen gratis komen vervangen! Niets dan lof, dus.

Hebt u nog tips voor potentiële bouwers ?

“Zorg ervoor dat uw architect meegaat in het verhaal. Die van ons heeft uitstekend samengewerkt met Klimaterra. Het totaalplaatje moet immers kloppen. Nu, ik heb wel de indruk dat reeds heel wat architecten gewonnen zijn voor het systeem van de geothermische warmtepomp. Het is dan ook goed voor het milieu, het werkt zeer zuinig en efficiënt… Wij zijn alvast overtuigd!

Kangoeroewoning met warmtepomp

Familie Pieters - kangoeroewoning
Sint-Niklaas
2011