Familie Van Kelf - eengezinswoning Oostkamp

De familie Van Kelf uit Oostkamp trok begin 2010 in haar nieuwbouwwoning. De alleenstaande woning is uitgerust met een geothermische warmtepomp van Klimaterra (type NIBE 1245-12).

Of ze tevreden zijn over de warmtepomp?

“Zeer tevreden! Als er iets is dat we onmiddellijk opnieuw zouden doen, dan is het dit wel. We merken dat het systeem een stuk zuiniger werkt dan een traditionele verwarming. Maar minstens even belangrijk vinden we het comfort dat we hiervan ondervinden. Als je tijdens de winter thuiskomt, is het nooit koud in huis. Anderzijds is het in de zomer altijd aangenaam fris. Aangezien de koeling met dit systeem uit de vloer komt, hebben we ook nooit last van koude luchtstromingen, wat met een klassieke airco wel al eens het geval kan zijn.

Enige kleine minpuntje misschien is dat bij ons de luchtvochtigheid in huis nogal eens durft stijgen als de koeling aanstaat.”

Zie je nog andere voordelen?

“Zeker. Het water warmt op tot een minder hoge temperatuur dan bij traditionele systemen. Dit betekent dat onze kinderen niet meteen hun handjes gaan verbranden als ze die onder de warme kraan steken.”

Kan je potentiële plaatsers nog tips aanreiken?

“Iets wat ik zeker zou aanraden is het combineren van de geothermische warmtepomp met zonnepanelen. Op die manier ben je absoluut zeker dat je, na je initiële investering, de volgende 25 à 30 jaar geen stookkosten meer zal hebben. Integendeel, je kan er nog wat aan verdienen!”

“Wat de vloerverwarming betreft, zou ik aanraden de buizen in de badkamer iets dichter bij elkaar te leggen want daar mag het altijd wel iets warmer zijn dan gemiddeld, vind ik. In de slaapruimtes zou ik de buizen dan weer iets verder uit elkaar leggen.”

Hoe verliep het contact met Klimaterra?

“Het contact verloopt heel persoonlijk en vlot. Ze geven veel uitleg en staan open voor vragen.
Je krijgt ook snel antwoord. We kregen na de installatie ook een hele mooie map met alle nodige info over de installatie. Kort na de installatie hebben we een kleine interventie van Klimaterra nodig gehad, maar ook dit werd zeer vlot opgevolgd.”
“Als doe-het-zelver heb ik zelf de buizen van mijn vloerverwarming gelegd. Dat vormde voor Klimaterra geen enkel probleem. Zij zorgden er dan voor dat de installatie correct werd aangekoppeld.”
“Je mag wel stellen dat Klimaterra een correcte firma is. Neem nu bijvoorbeeld de offerte. De prijs die daarop stond was ook de prijs die wij hebben betaald, geen cent meer. Het feit dat ze gespecialiseerd zijn in geothermische warmtepompen, daarmee bedoel ik dat ze enkel maar dit doen, zie ik als een groot pluspunt. Dat merk je bijvoorbeeld al aan hun warmteverliesberekening. Die is heel correct omdat ze echt met alle factoren rekening houden, zoals het type ramen dat je plaatst, de grootte van de ruimtes…”

Tot besluit

“Ik zou iedereen die bouw- of verbouwingsplannen heeft toch aanraden eens bij Klimaterra aan te kloppen, al was het maar om de uitleg over de geothermische warmtepompen te horen. Wij zijn alvast overtuigd en zouden Klimaterra aan iedereen aanraden.”

Familie Van Kelf - eengezinswoning
Oostkamp
2010