HA-architecten - maatwerkprojecten in en rondom Dendermonde

Hendrik en Ann van HA-architecten verlieten een tiental jaar geleden Brussel om terug te keren naar hun geboortestreek. Daar ontdekten ze dat Hans Boon, een oude bekende, gestart was met geothermische warmtepompen. “Wij kiezen sindsdien eigenlijk altijd voor Klimaterra. Het is nog nooit fout gelopen, dus waarom veranderen?”

Honkvast

“Wij kennen Klimaterra al uit hun opstartfase”, vertelt Hendrik Heirweg. “Ondertussen werkten we al voor een tiental projecten met hen samen, van appartementsgebouwen tot particuliere woningen en zelfs een dierenartsenpraktijk. Wij zijn nogal honkvast: als iets goed werkt, dan blijft de samenwerking lopen. Als we weten dat iemand zich specialiseert in een bepaalde aanneming, altijd goed werk levert en beschikbaar is, dan kiezen we sowieso voor die persoon.”

Ecologisch puzzelstuk

HA-architecten zit in het maatwerksegment. Hendrik: “Als architecten puzzelen we de wereld in elkaar. Een essentieel deel van de puzzel is een geothermische warmtepomp, die dan ook standaard in ons basispakket van technieken en afwerkingen zit. Duurzaamheid is voor ons een evidentie. Net zoals het ook maar evident is dat je geen papiertjes op de grond gooit.”

Koelen is een noodzaak

“Naast het ecologische aspect kiezen we voor een geothermische warmtepomp omdat je daarmee ook kan koelen. Dat is meer en meer een klimatologische noodzaak want moderne gebouwen zijn zo goed geïsoleerd dat ze snel oververhitten. Een luchtwaterwarmtepomp die buiten in 40 of 50°C hangt, is minder geschikt om te koelen: dat vraagt veel te veel elektriciteit.”

Zorgeloze communicatie

Samenwerken met Klimaterra verloopt altijd heel vlot, zegt Hendrik. “Je vraagt een offerte en krijgt enkele dagen later een prijsvoorstel. Als je belt, neemt er meteen iemand op of word je binnen de twee uur teruggebeld. Niet een week later. Een vlotte opvolging is belangrijk voor ons. Ook als er zich een probleem voordoet, lost Klimaterra dat snel op. De bouwheer ondervindt nooit last.”

Mysterieus gezoem

“Ooit kregen we telefoon van een particuliere klant. Ze hoorden in hun nieuwbouw een enerverend, laag gezoem. Na lang tobben verdachten we de warmtepomp. Hans is toen ter plekke geweest, maar hij hoorde niks. Daarna ben ik zelf langs geweest en ik hoorde het gezoem ook. Een pompje op een circuit bleek de boosdoener te zijn. Het pompje werd vervangen en daarmee was het probleem opgelost, tot grote opluchting van de eigenaars. Gelukkig vertrouwde Hans mij volledig toen ik zei dat het gezoem er écht was.”

Foto @evenbeeld

HA-architecten - maatwerkprojecten
Dendermonde