Joris Nijs - nieuwbouw in Beveren

Joris en Steffie bouwden acht jaar geleden hun halfopen lage-energiewoning in een groene buurt van Beveren, mét zicht op een perenboomgaard. Het gezin van drie koos ook voor een warmtepomp, hoewel dat toen nog niet zo ingeburgerd was. “In 2012 kenden wij niemand met een warmtepomp.” 

De voordelen van geothermie

“Toen we een kleine tien jaar geleden bouwplannen hadden, waren warmtepompen nog iets nieuws. Ik kende er eerlijk gezegd weinig van. Ik had ook nog nooit gehoord van geothermie. Toevallig was Klimaterra klant bij de firma waar ik werk. Zo ben ik in contact gekomen met de wereld van hernieuwbare energie. Na een gesprek met Hans van Klimaterra waren we ook helemaal overtuigd van de voordelen van een geothermische warmtepomp, ten opzichte van een luchtwarmtepomp.”

Donsdeken tijdens de hittegolf

“Natuurlijk hadden we in het begin nog onze twijfels. Het is financieel toch een grote stap. Maar uiteindelijk is ons verbruik zoals Klimaterra het voorspeld had. We hebben ook veel zonnepanelen: een goede keuze. Het verbruik van onze warmtepomp wordt volledig gecoverd door de opbrengst van onze panelen. Bovendien genieten we niet alleen van een aangename binnentemperatuur in de winter. Ook in de zomer is het hier goed. De passieve koeling is, tot onze grote verrassing, eigenlijk nog het leukste element. Wij slapen altijd met een donsdeken, zelfs tijdens de hittegolf vorig jaar. Wat ons betreft mag Klimaterra gerust wat meer de nadruk leggen op de voordelen van die koeling. Zelfs als we na 25 jaar break-even draaien, was het de investering meer dan waard.”

Zorgeloze opvolging

“Zo’n warmtepomp is eigenlijk, qua installatie en onderhoud, twee keer niks. Klimaterra zorgde voor de volledige opvolging van boring tot en met vloerverwarming. Ik was blij dat ik me niets moest aantrekken, want op het moment van de boring lag onze grond er als een modderpoel bij. Ik zag de machines zo wegzakken en kreeg er bijna hartkloppingen van (lacht). Maar alles is uiteindelijk goed verlopen. En nu hoef ik er niet naar om te kijken want zo’n warmtepomp vraagt geen onderhoud. Na de installatie stel je de gewenste temperatuur in en that’s it. Mocht ik ooit opnieuw bouwen, dan kies ik meteen terug voor een warmtepomp. Da’s gewoon een no-brainer.”

Prima referentie

“Ik werk bij een ramenfabrikant en onze klanten hebben meestal ook interesse in zonwering, energiebesparing, … Zo komt een warmtepomp snel ter sprake. Ik heb al verschillende klanten richting Klimaterra gestuurd voor een offerte. Ook een collega van me overwoog op een gegeven moment een warmtepomp. Hij is bij ons thuis komen kijken en was direct verkocht.”

Joris Nijs - nieuwbouw in Beveren
Beveren
2012