Sylvestris - villa-appartementen Waasmunster

Sylvestris is ontwikkelaar en promotor van 4 exclusieve projecten op de Heide in Waasmunster. Wij ontmoetten zaakvoerders Filip Verheyen en Mieke Delaruelle in Residentie Erica.

Gebruiksvriendelijk

Elk villa-appartement krijgt een eigen warmtepomp. “Comfort staat centraal in onze projecten”, vertelt Filip. “Daarom hebben we niet gekozen voor een collectief systeem maar voor individuele warmtepompen die berekend zijn op één villa. Daardoor kunnen de bewoners de parameters afstellen naar eigen goeddunken. Een ander voordeel voor Sylvestris is de gebruiksvriendelijkheid van een warmtepomp. Er is geen jaarlijks onderhoud en geen keuring nodig en eens alles goed ingesteld is moet je niet meer naar de installatie omkijken. “Dat was voor ons belangrijk. Onze doelgroep bestaat uit actieve 45-plussers die hun schaarse vrije tijd kwalitatief willen invullen. En dat is dus niet: hun villa onderhouden.”

Punctuele opvolging

“We hebben verschillende offertes gevraagd”, vertellen de ontwikkelaars. “Klimaterra had een aantal belangrijke troeven in handen. Toen we hoorden dat zaakvoerder Hans ingenieur is, wisten we zeker dat hij de juiste achtergrondkennis heeft. Bovendien geniet Klimaterra toch wel van een zekere exclusiviteit in de regio. Dat in combinatie met 10 jaar ervaring creëerde bij ons het nodige vertrouwen.” Ze werden niet teleurgesteld: “Het product en de service zijn goed, de communicatie verliep vlot. Ze hielden zich perfect aan de vooropgestelde timing. Niet elke aannemer is zo punctueel”, zegt Filip.

Passieve koeling voor BEN

De zaakvoerders waren meteen overtuigd van de meerwaarde van geothermische warmtepompen. “Die zijn gewoon het meest efficiënt”, verklaart Filip. “De COP (Coëfficiënt Of Performance, drukt het rendement van een warmtepomp uit) zat heel goed. Niet enkel in de zomer, zoals bij andere warmtepompen, maar ook in de winter. En het is vooral dan dat de warmtepomp moet renderen. Ik ben er ook van overtuigd dat BEN bouwen (Bijna-Energieneutraal) enkel werkt als je ook oververhitting tegengaat. Dat lukt in onze projecten door de combinatie van passieve koeling, goede zonnescreens en spouwmuurisolatie.” Mieke vult aan: “Bovendien is de passieve koeling van een warmtepomp veel goedkoper en aangenamer dan een airco.”

Duurzame stapelvilla’s

De focus op duurzaamheid past ook in het brede plaatje van de projecten van Sylvestris. “Wij willen een topproduct in de markt zetten. En die verdienen een exclusieve locatie.” Hun oog viel op de groene Heide in het centraal gelegen Waasmunster. “We hebben de natuurlijke omgeving gerespecteerd”, vertelt Mieke. “We hebben zoveel mogelijk bomen bewaard en hebben de omringende natuur tijdens de werkzaamheden beschermd met werfhekken.” Ook het gemeentebestuur en Natuur en Bos zagen de voordelen van de projecten. “Eigenlijk bouwen wij stapelvilla’s. De ecologische voetafdruk van onze ruime appartementen is een pak kleiner dan wanneer we 8 aparte villa’s zouden bouwen. Door in de hoogte te werken laten we heel wat aaneengesloten natuur intact.” 

Sylvestris - villa-appartementen
Waasmunster