COP Warmtepomp
De efficiëntie – en dus rendement – van je warmtepompen wordt uitgedrukt via 2 maatstaven: COP & SCOP. In dit artikel leer je er alles over.
COP (Coefficient of Performance) is de verhouding tussen de geproduceerde warmte en de verbruikte elektrische energie. Het geeft aan hoeveel warmte (in kWh) de warmtepomp produceert per eenheid elektriciteit (in kWh) die wordt verbruikt. Een COP van 6 betekent dat de warmtepomp 6 kWh warmte genereert voor elke 1 kWh verbruikte stroom. Het geeft een aanduiding van het verwachte rendement van de warmtepompinstallatie.
Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het afgiftesysteem, hoe hoger de COP.
De brontemperatuur van een geothermische warmtepomp is stabiel en weersonafhankelijk en bedraagt gemiddeld ca. 10°C. De brontemperatuur van een lucht/water warmtepomp is sterk afhankelijk van de buitentemperaturen. Een geothermische warmtepomp zal bijgevolg veel efficiënter werken dan een lucht warmtepomp.
In tegenstelling tot de klassieke radiatoren kan vloerverwarming ook met lage aanvoertemperaturen uw woning afdoende verwarmen.
Concreet:
Een geothermische warmtepomp met een brontemperatuur van +10°C in combinatie met vloerverwarming met aanvoertemperatuur van max. 35°C haalt dus zonder twijfel het meeste rendement. Het rendement van een lucht/waterwarmtepomp zakt drastisch net op momenten wanneer deze het meeste warmte moet leveren, nl. bij koude buitentemperaturen. Om een stabiele hoge brontemperatuur te garanderen is het van belang om de geothermische warmtepomp & bronboringen correct te dimensioneren. Doe daarom beroep op een ervaren en vakbekwaam installateur als Klimaterra.
Een niet-modulerende warmtepomp levert, onafhankelijk van de warmtevraag, meteen het volle vermogen. Een modulerende warmtepomp daarentegen past zijn vermogen aan aan de warmtevraag, waardoor deze langer en efficiënter draait met minder start-stops. Dit verhoogt de gemiddelde COP en de levensduur van het toestel.
Een slecht geïsoleerde woning kent hogere warmteverliezen. Om die warmteverliezen te compenseren dient de warmtepomp meer te werken en hogere aanvoertemperaturen aan te maken. De isolatiegraad van een woning heeft indirect dus een grote invloed op de COP.
Een correct gedimensioneerd warmtepompinstallatie is van het allergrootst belang voor een optimale COP en lange levensduur van de installatie. Een onder gedimensioneerd bronsysteem kan leiden tot een te lage brontemperatuur. Een verkeerd gedimensioneerde warmtepomp kan ertoe leiden dat de compressor systematisch aan hoge compressorvermogens draait, of een overmatig aantal starts- en stops genereert. Beiden zijn nefast voor de COP & levensduur van je installatie. Laat je dus begeleiden door een ervaren installateur als Klimaterra.
Bij het begrip COP dient een belangrijke kanttekening te worden gemaakt. In documentatie van de warmtepompfabrikant wordt de COP vaak opgegeven onder norm EN 14511. Deze norm specifieert de gecontroleerde omstandigheden (brontemperatuur vs. afgiftetemperatuur) waaronder de COP van de warmtepomp wordt bepaald. De testomstandigheden geven echter een resultaat dat veelal niet de werkelijke prestaties weerspiegelt. Daarenboven verschillen ze naar gelang het type warmtepomp. Dit bemoeilijkt een objectieve vergelijking tussen de beide systemen.
Zo wordt de COP van geothermische warmtepompen volgens norm EN 14511 vaak opgegeven bij 0°C brontemperatuur & 35°C afgiftetemperatuur (B0/W35). De gemiddelde brontemperatuur bij geothermie is het hele jaar door vrij stabiel en ligt een stuk hoger dan 0°C en bedraagt eerder 10°C. De gemiddelde afgiftetemperatuur bij vloerverwarming ligt dan weer een stuk lager dan 35°C en bedraagt ca. 30°C. Een aanvoertemperatuur van 35° is enkel nodig bij zeer koude buitentemperaturen (-5°C).
De COP van geothermische warmtepompen onder testomstandigheden (BO/W35) geeft dus een negatief vertekend beeld van het werkelijke rendement. Volgens dezelfde norm wordt de COP van lucht/water warmtepompen opgegeven bij A7/W35. De brontemperatuur van lucht/water warmtepompen is echter sterk weersafhankelijk en is verre van stabiel. Men gaat hierbij uit, ook in de wintermaanden, van een gemiddelde buitentemperatuur van 7°C. De COP van lucht/water warmtepompen onder testomstandigheden (A7/W35) geeft dus vaak een te gunstig beeld van het werkelijke rendement.
SCOP staat voor Seasonal Coefficient of Performance en geeft een seizoensgebonden evaluatie van de efficiëntie. In tegenstelling tot de COP houdt de SCOP rekening met de variabele omstandigheden (zoals de buitentemperatuur) gedurende het gehele stookseizoen.
De SCOP geeft een gemiddelde indicatie van hoe efficiënt een warmtepomp is gedurende een heel jaar, waardoor het een realistischer beeld biedt van de energie-efficiëntie in verwarmingsmodus.
Doordat de SCOP rekening houdt met schommelingen in buitentemperatuur en andere externe invloeden, is deze waarde bij lucht/water warmtepompen doorgaans lager dan de COP-waarde die in gestandaardiseerde tests wordt behaald. Bij geothermische warmtepompen komt de SCOP hoger uit dan de genormeerde COP-waarde.
Daarbij dient nog bij vermeld te worden dat zowel de COP als de SCOP-waarde geen rekening houdt met de aanzienlijke energiebesparing door passieve koeling – dit in vergelijking met actieve koeling bij lucht/water warmtepompen.
Geothermische warmtepompen onderscheiden zich door hun vermogen om een constante, stabiele en efficiënte verwarming te bieden dankzij de constante temperatuur van de bodem. Hoewel de investering iets hoger kan liggen, compenseren de aanzienlijke energiebesparingen, lagere onderhoudskosten en lange levensduur deze initiële kosten ruimschoots.
Klimaterra heeft de kennis en de kunde om je bij het ontwerp & de implementatie van jouw geothermisch verwarmingssysteem te adviseren.
Na 18 jaar krijgen we het nog altijd warm van geothermische warmtepompen. Met de glimlach zetten we onze expertise elke dag in om jouw project te realiseren.