COP Warmtepomp

COP + SCOP van een Warmtepomp?

Leer het rendement van een warmtepomp begrijpen.

De efficiëntie – en dus rendement – van je warmtepompen wordt uitgedrukt via 2 maatstaven: COP & SCOP. In dit artikel leer je er alles over.

Wat is COP?

COP (Coefficient of Performance) is de verhouding tussen de geproduceerde warmte en de verbruikte elektrische energie. Het geeft aan hoeveel warmte (in kWh) de warmtepomp produceert per eenheid elektriciteit (in kWh) die wordt verbruikt. Een COP van 6 betekent dat de warmtepomp 6 kWh warmte genereert voor elke 1 kWh verbruikte stroom. Het geeft een aanduiding van het verwachte rendement van de warmtepompinstallatie.

Welke factoren hebben een invloed op het rendement van mijn warmtepomp?

1. Temperatuur van het bron- en afgiftesysteem

Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het afgiftesysteem, hoe hoger de COP.

Brontemperatuur
Temperatuur afgiftesysteem

2. Modulerende vs. niet-modulerende warmtepompen

Een niet-modulerende warmtepomp levert, onafhankelijk van de warmtevraag, meteen het volle vermogen. Een modulerende warmtepomp daarentegen past zijn vermogen aan aan de warmtevraag, waardoor deze langer en efficiënter draait met minder start-stops. Dit verhoogt de gemiddelde COP en de levensduur van het toestel.

3. Isolatiegraad van de woning

Een slecht geïsoleerde woning kent hogere warmteverliezen.  Om die warmteverliezen te compenseren dient de warmtepomp meer te werken en hogere aanvoertemperaturen aan te maken. De isolatiegraad van een woning heeft indirect dus een grote invloed op de COP.

4. Dimensionering van de woning

Een correct gedimensioneerd warmtepompinstallatie is van het allergrootst belang voor een optimale COP en lange levensduur van de installatie. Een onder gedimensioneerd bronsysteem kan leiden tot een te lage brontemperatuur. Een verkeerd gedimensioneerde warmtepomp kan ertoe leiden dat de compressor systematisch aan hoge compressorvermogens draait, of een overmatig aantal starts- en stops genereert. Beiden zijn nefast voor de COP & levensduur van je installatie. Laat je dus begeleiden door een ervaren installateur als Klimaterra.

Norm EN 14511

Meer informatie over hoe Klimaterra jou kan ondersteunen

Wat is SCOP?

SCOP staat voor Seasonal Coefficient of Performance en geeft een seizoensgebonden evaluatie van de efficiëntie. In tegenstelling tot de COP houdt de SCOP rekening met de variabele omstandigheden (zoals de buitentemperatuur) gedurende het gehele stookseizoen.

De SCOP geeft een gemiddelde indicatie van hoe efficiënt een warmtepomp is gedurende een heel jaar, waardoor het een realistischer beeld biedt van de energie-efficiëntie in verwarmingsmodus.

Doordat de SCOP rekening houdt met schommelingen in buitentemperatuur en andere externe invloeden, is deze waarde bij lucht/water warmtepompen doorgaans lager dan de COP-waarde die in gestandaardiseerde tests wordt behaald. Bij geothermische warmtepompen komt de SCOP hoger uit dan de genormeerde COP-waarde.

Daarbij dient nog bij vermeld te worden dat zowel de COP als de SCOP-waarde geen rekening houdt met de aanzienlijke energiebesparing door passieve koeling – dit in vergelijking met actieve koeling bij lucht/water warmtepompen.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen COP en SCOP?

Meetmethode

  • COP wordt gemeten onder gestandaardiseerde testcondities.
  • SCOP berekent de gemiddelde prestaties over een heel verwarmings- en koelseizoen.

Relevantie

  • COP geeft een momentopname, nuttig voor theoretische vergelijkingen en technische specificaties.
  • SCOP is praktischer voor huishoudens en installateurs omdat het de seizoensgebonden variaties weerspiegelt.

Inzicht in gebruik

  • Bij de keuze van een warmtepomp is de SCOP vaak een betrouwbaardere maatstaf omdat het de prestaties over tijd weergeeft, terwijl een hoge COP onder ideale omstandigheden misleidend kan zijn.

Verschil geothermie versus lucht/water warmtepomp

  • Constante brontemperatuur: De bodemtemperatuur op enkele meters diepte blijft relatief stabiel (rond 10-12°C in België/Nederland), terwijl de buitentemperatuur sterk kan variëren. Dit zorgt ervoor dat de geothermische warmtepomp aanzienlijk efficiënter werkt.
  • Minder variatie in rendement: Bij een lucht/water warmtepomp daalt de COP significant bij lage buitentemperaturen (bv. onder 0°C), terwijl een geothermische warmtepomp een stabiel rendement behoudt.
  • Efficiënter koelen in de zomer: In de zomer koelt de geothermische warmtepomp zuiver door het circuleren van bron- en afgiftesysteem over een warmtewisselaar. De compressor van de warmtepomp is niet actief. Dit zorgt voor een enorme energiebesparing t.o.v. actieve koeling, alsook voor een langere levensduur vermits de compressor in de zomerperiode maximaal ontlast wordt.
  • Geen ontdooicycli: Een lucht/water warmtepomp dient bij vriestemperaturen het aangegroeide ijs op de condensor te laat smelten door deze periodiek elektrisch op te warmen. 

Geothermische warmtepompen onderscheiden zich door hun vermogen om een constante, stabiele en efficiënte verwarming te bieden dankzij de constante temperatuur van de bodem. Hoewel de investering iets hoger kan liggen, compenseren de aanzienlijke energiebesparingen, lagere onderhoudskosten en lange levensduur deze initiële kosten ruimschoots.

Klimaterra heeft de kennis en de kunde om je bij het ontwerp & de implementatie van jouw geothermisch verwarmingssysteem te adviseren.

1.400
installaties op de teller

Onze ervaring, jouw voordeel

Na 18 jaar krijgen we het nog altijd warm van geothermische warmtepompen. Met de glimlach zetten we onze expertise elke dag in om jouw project te realiseren. 

Wil je meer informatie?
We antwoorden doorgaans binnen een werkdag.
Drop files here or
Max. file size: 512 MB.
    Drop files here or
    Max. file size: 512 MB.
      Drop files here or
      Max. file size: 512 MB.