Dankzij geothermie kan je niet alleen rekenen op energiezuinige verwarming van je woning en je sanitair water. Ook je huis koelen doe je met energie uit de aarde.
Geothermie en vloerverwarming gaan even goed samen als frietjes en mayonaise. Omdat ze met lage temperaturen werken, zijn afgiftesystemen als vloer- en wandverwarming daarvoor perfect.
Om je huis aangenaam warm te maken, heb je slechts aanvoertemperaturen tussen 25 en 35°C nodig. Hoe lager de aanvoertemperatuur, hoe hoger het rendement.
Sta je voor een nieuwbouwproject of een grondige renovatie? Dan is vloerverwarming sowieso de slimste keuze.
Doorgaans plaatsen we de leidingen met tackers op de isolatielaag. Dat is de meest voordelige manier om alle ruimtes te verwarmen (en te koelen).
Laat je project dit systeem niet toe, dan bekijken we samen met jou en je architect de andere mogelijkheden om tot de beste oplossing te komen.
Het meest toegepaste systeem bij nieuwbouw & energetische renovaties. De vloerverwarmingsbuizen worden met behulp van tackernaalden op de isolatielaag bevestigd.
Deze manier is vaak het meest prijsgunstige systeem vanwege z’n montagegemak.
Technische gegevens:
Dit systeem wordt vaak toegepast in situaties waar geen vloerisolatie wordt aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan renovaties met beperkte vloeropbouw. Maar ook wanneer er bijvoorbeeld met akoestische matten gewerkt wordt die niet geperforeerd mogen worden.
De vloerverwarmingsbuizen. worden met binddraad bevestigd aan een gegalvaniseerd raster. I.c.m een anhydrietchape kan de totale opbouwhoogte zeer beperkt blijven.
Technische gegevens:
Dit systeem bestaat uit EPS-Isolatieplaat met voor-gefreesde sleuven voor bevestiging van de vloerverwarmingsbuizen. Ook zijn ze voorzien van een gelamineerde aluminiumlaag, bevestigd aan het hele oppervlak. Deze zorgt ervoor dat de buizen volledig met metaal omgeven zijn voor een ideale en gelijkmatige warmteoverdracht.
Deze toepassing is uiterst geschikt bij lage de opbouwhoogtes, of wanneer een chapelaag niet mogelijk is. Denk bijv. aan een houten roostering.
Technische gegevens:
Ook het uitfrezen van een bestaande chapevloer voor montage van vloerverwarming behoort tot de mogelijkheden. De buizen worden nadien doorgaans uitgevoegd met tegellijm of bijgesmeerd met chape.
Ook wandverwarming is een afgiftesysteem dat vaak wordt toegepast in renovatie. Hetzij als hoofdverwarming, hetzij als aanvulling op vloerverwarming. Hierbij worden zwarte PE railprofielen aan de muur gemonteerd waarin de buizen worden bevestigd.
Nadien wordt het geheel mee in het pleisterwerk verwerkt. Ook passieve koeling werkt probleemloos met dit systeem.
Technische gegevens:
Je geothermische warmtepomp zorgt vlot voor warm water. Afhankelijk van de grootte van je gezin en je comforteisen kies je voor een ingebouwde of losstaande boiler. We helpen je graag om de beste keuze te maken met een offerte op maat.
Voor de meeste 4-persoons gezinnen wordt doorgaans gekozen voor een warmtepomp met intern boilervat van 180L, wat meestal ruimschoots volstaat. Deze opstelling heeft als voordeel dat de ingenomen ruimte in het technisch lokaal beperkt blijft. Daarnaast is een intern boilervat van 180L altijd de meest energiezuinige optie. Een 180L boiler levert +/- 240L warm water à 40°C.
Grotere gezinnen, of huishoudens waarvan het sanitair warmwaterverbruik bovengemiddeld hoog ligt, kunnen opteren voor een extern boilervat. Voor particuliere installaties wordt zelden meer dan 300L voorzien, al behoren boilervaten van 500L en meer ook tot de mogelijkheden. We adviseren je met plezier!