Geothermie

Gratis energie uit de aarde om je huis te verwarmen? Dat kan dankzij geothermie! Met een geothermische warmtepomp geniet je van topcomfort én het hoogste rendement.  

Schematische voorstelling hoe geothermie werkt.

Wat is geothermie ?

In onze aarde is altijd warmte aanwezig. Waarom zouden we die dan niet gebruiken? Dankzij een geothermische warmtepomp of bodem-waterwarmtepomp haal je die warmte – het woord zegt het zelf – rechtstreeks uit de bodem.  

Geothermie is dé verwarmingsmethode bij uitstek voor jouw woonproject. Nieuwbouw of renovatie gepland? Met meer dan 1400 installaties op de teller ben je met een partner als Klimaterra zeker van een feilloze installatie op maat van jouw woning.  

Ook afscheid nemen van je bestaande gas- of stookolieketel doe je met plezier als je ziet welk rendement een geothermische warmtepomp je oplevert.  

6 redenen om voor een geothermische warmtepomp te kiezen

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

    Een geothermische warmtepomp onttrekt warmte uit de bodem. Om aan die aardwarmte te geraken, plaatsen we via boringen ondergrondse leidingen. In die leidingen circuleert een water/glycol-mengsel dat de aardwarmte opneemt en doorgeeft aan de warmtepomp. 

    De leidingen zijn verbonden met de bodem-waterwarmtepomp. Die bestaat uit verschillende onderdelen met elk hun functie: een verdamper, compressor, condensor en expansieventiel. Klinkt dat als een complexe installatie? Toch niet, we leggen het je graag uit in mensentaal: 

    • De aardwarmte zorgt ervoor dat het vloeibare koelmiddel in de warmtepomp overgaat naar gas. Met andere woorden: het verdampt 
    • De compressor drukt het gas samen, waardoor de druk en de temperatuur stijgen.  
    • In de condensor geeft het hete gas zijn warmte af aan de vloerverwarming of boiler. Daardoor koelt het gasvormige koudemiddel terug af, en wordt het opnieuw vloeibaar. 
    • Het expansieventiel verlaagt de druk, waardoor het koeltechnisch proces kan herbeginnen. 

    Het beste rendement behaal je door het temperatuurverschil tussen de bron en het afgiftesysteem zo klein mogelijk te houden. Dat doe je door te kiezen voor een geothermische warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming. 

     

    Kostprijs in 2024

    Benieuwd wat geothermie nu kost?

    Ontdek met 4 voorbeeldwoningen wat de investering voor een geothermische installatie kan zijn.

    Geothermische warmtepomp prijs voor een halfopen bebouwing met 210 m² bewoonbare oppervlak.
    Geothermische warmtepomp van Nibe

    NIBE: jouw warmste keuze in geothermie

    Bij Klimaterra ben je zeker van een installatie van topkwaliteit. We werken enkel met eersteklas materiaal, namelijk de warmtepompen van NIBE. NIBE is marktleider in Scandinavië, Europa en Noord-Amerika en al meer dan 40 jaar een vaste waarde in geothermische installaties. Het Zweedse merk neemt bij de ontwikkeling van hun warmtepompen het barre Scandinavische klimaat als uitgangspunt. Daardoor behoren geothermische NIBE warmtepomp installaties tot de slimste, stilste en zuinigste in hun soort.  

    Alles wat je wil weten over geothermie

    Wil je meer informatie?
    We antwoorden doorgaans binnen een werkdag.
    Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 512 MB.
      Sleep bestanden hierheen of
      Max. bestandsgrootte: 512 MB.
        Sleep bestanden hierheen of
        Max. bestandsgrootte: 512 MB.