Het Gentse architectenbureau ROBUUST werd in 2013 opgericht door vennoten Els Staassens en Donald De Smet. De rode draad: duurzaam bouwen, zowel in renovaties als nieuwbouw, voor particulieren, overheden en industrie. Daarom koos ROBUUST verschillende keren voor een geothermische warmtepomp van Klimaterra. Wij spraken met architecte Sixtine Anseel.
ROBUUST biedt het totaalpakket van architecturaal ontwerp, technieken en een sterke kennis van de EPB-wetgeving aan. “Door onze focus op EPB zoeken we automatisch naar de beste keuze in duurzame materialen en technieken”, aldus Sixtine. “Bij ROBUUST geloven we dat we niet verder kunnen bouwen zoals we nu bezig zijn. Gelukkig bestaan er genoeg duurzame technieken om een ecologisch huis te bouwen waar het 40 jaar later nog altijd aangenaam wonen is.”
Duurzaam bouwen zit ook in de gedeelde filosofie van de vennoten. “Donald was zelf een van de eerste eigenaren van een passiefwoning in Vlaanderen en Els rondde met grote onderscheiding een postgraduaat Ecologisch Bouwen af”, vertelt Sixtine. Ook de naam ‘ROBUUST’ is geen toevallige keuze. “We gaan voor robuuste bouwwerken die jarenlang meegaan.”
De architecten van ROBUUST raadden verschillende klanten een geothermische warmtepomp van Klimaterra aan. “Het ging telkens om bouwheren die al veel interesse hadden in ecologische nieuwbouw. Zij kenden de voordelen van een warmtepomp al. We moesten af en toe wel nog het verschil duidelijk maken tussen geothermische en andere, goedkopere warmtepompen. Maar dat was snel uitgelegd: een geothermische warmtepomp is gewoon veel efficiënter”, zegt Sixtine.
ROBUUST kwam voor het eerst in contact met Klimaterra via de digitale weg. “Gewoon via Google gevonden”, lacht Sixtine. “Elke offerte werd bij hen op kantoor toegelicht. Het was ons en onze klanten meteen duidelijk dat ze bij Klimaterra echt weten waarover ze spreken. We kregen ook offertes van algemene aannemers, maar wij voelden ons toch beter bij een specialist met één core business. Het prijsverschil was ook niet groot, dus dan is de keuze snel gemaakt.”
De verdere communicatie verliep gestructureerd. “Klimaterra bezorgde ons een bundel met informatie voor de andere aannemers: een soort checklist van welke werkzaamheden gebeurd moeten zijn vóór de installatie van de warmtepomp. Wanneer we een vraag hadden, kregen we altijd iemand aan de lijn. Meestal was dat Conny. Klimaterra heeft een erg strikte manier van werken maar dat heeft ook voordelen. We zijn altijd al tevreden geweest over onze samenwerkingen. Dus als een collega een warmtepomp overweegt, raden we altijd aan om ook bij Klimaterra een offerte te vragen”, besluit Sixtine.