WE-Architects werd in 1989 opgericht door Erwin Wilssens en is uitgegroeid tot een bureau met acht mensen. Hun focus ligt op projectontwikkeling. Jaarlijks behandelt het team de dossiers van zo’n 200 wooneenheden, vooral in het Waasland. Door de strenge EPB-wetgeving zijn warmtepompen de ideale investering bij nieuwbouwprojecten. Klimaterra mag zich vaste partner noemen van WE-Architects.
“Vorig jaar hebben we de plannen getekend voor 31 units, waarvan 26 huizen, in de Passtraat in Sint-Niklaas. Elke woning kreeg zijn eigen boring en warmtepomp. De ontwikkelaar wou graag samenwerken met een lokale partij, daarom dacht ik meteen aan Klimaterra uit Sinaai. Het project is prima verlopen. Klimaterra heeft een vaste contactpersoon met wie ik regelmatig telefonisch contact had. Onder andere om mij te verwittigen dat de ploeg drie dagen later zou komen. Zoiets is niet onoverkomelijk, zolang er maar correct over gecommuniceerd wordt. Ik heb het al anders meegemaakt: sommige aannemers sturen gewoon hun kat. Met Klimaterra heb ik nog nooit zever gehad.”
“Tien jaar geleden spraken we niet over hernieuwbare energie, maar sinds 2014 ben je bij renovatie en nieuwbouw verplicht om een bepaalde hoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Daardoor wordt er al snel naar warmtepompen gekeken. Ik raad aan om een geothermische warmtepomp te combineren met zonnepanelen: zo dek je het verbruik van de pomp ook met groene energie. Hoewel ik ook mensen ken zonder zonnepanelen, en zij zijn ook erg tevreden over hun warmtepomp. Het is dus geen must.”
“Mijn voorkeur gaat uit naar geothermische warmtepompen tegenover luchtwarmtepompen. Bij een geothermische pomp geniet je van de constante temperatuur onder de grond, terwijl je bij een luchtwarmtepomp op een gegeven moment toch elektrisch moet verwarmen. Als je geen warmte meer uit de lucht kan halen, dan moet het ergens anders van komen.”
“De meeste klanten zijn meteen te vinden voor een warmtepomp. Af en toe kom ik eens een enkeling tegen die liever geen vloerverwarming heeft. Of iemand die niet over een technische ruimte beschikt, en dat is wel nodig voor een warmtepomp. Een van de grote voordelen, naast de groene energie en het hoge rendement, is dat je bij een warmtepomp geen schouw nodig hebt. Dat is vooral handig bij appartementen en gebouwen met veel dakramen. Je mag zo’n schouw namelijk niet te dicht bij een Velux plaatsen. Ik wijs mijn kennissen daarop als ze willen bouwen. En uiteraard verwijs ik ze dan door naar Klimaterra voor een offerte.”