Bart Claes - nieuwbouw Sinaai

Bart Claes is zaakvoerder van ’t Wijnveld, een gekende wijnhandel in Sinaai. In 2011 installeerde Klimaterra een warmtepomp in zijn woning. “Met een gezin van vijf moesten we wel een oplossing zoeken om ons verbruik in te perken.”

Toekomstgerichte keuze

“Een conventionele ketel is nooit een optie geweest bij de bouw van ons huis. Met het oog op de toekomst zochten we zoveel mogelijk ecologische oplossingen. We wilden ook graag lokale bouwpartners betrekken. Klimaterra uit Sinaai kwam met een heldere uitleg en een goede offerte, dus hebben we niet getwijfeld.”

Kennis van zaken

“Het werd snel duidelijk dat de mensen van Klimaterra weten waarover ze praten. Een tiental jaar geleden waren horizontale boringen populair. Die zijn goedkoper omdat je minder diep moet boren, maar Hans van Klimaterra heeft dat meteen afgeraden. De grondtemperatuur stabiliseert pas vanaf een vijftal meter, waardoor een horizontale boring van pakweg 1,5 meter helemaal niet rendabel is tijdens een strenge winter. Klimaterra heeft ons dus met de juiste argumenten overtuigd van een verticale boring.”

Correcte opvolging

“Conny van Klimaterra nam de commerciële en administratieve opvolging voor zich. Zo heeft Klimaterra de goedkeuring voor de boorputten voorbereid. Ik moest enkel nog mijn handtekening zetten. Daarna schakelde Klimaterra zijn vaste partner in voor de boring, net zoals voor het plaatsen van de vloerverwarming. Ik kon dit ook zelf doen, maar ik liet het liever over aan een professional. Ook na de oplevering kon ik bij hen terecht. Na enkele dagen bleek dat één circuit niet zo goed opwarmde. Klimaterra stuurde toen meteen enkele mensen om het probleem te verhelpen.” 

Verbruiksprognose 

“Onze warmtepomp verbruikt redelijk wat elektriciteit. Dat ligt aan de woonoppervlakte van ons huis: we hebben een groot volume te verwarmen. Ik moet toegeven dat ik dat een beetje onderschat had. Klimaterra heeft nochtans een uitvoerige prognose berekend, maar ik heb dat wellicht niet goed bekeken (lacht).”

Passieve koeling 

“Het effect van passieve koeling is ongelofelijk fantastisch. Ik heb veel grote ramen zonder zonwering, ook op het zuiden. Maar toen het afgelopen zomer 40°C was, bleef het binnen aangenaam koel. Bij passieve koeling verbruikt de warmtepomp nauwelijks iets, in tegenstelling tot een airco. De koelte van een warmtepomp voelt ook veel aangenamer dan die van een airco. Ook ’s avonds, wanneer andere mensen klaagden dat de warmte binnen zat, was het binnen héérlijk. Ik denk dat ik als een van de weinigen goed geslapen heb tijdens die hittegolf. Zelfs onze poes bleef liever binnen.”

Totaalsysteem

“Ik zie een warmtepomp als deel van een groter geheel. Ik heb bijvoorbeeld ook gekozen voor D-ventilatie. Het bijzondere aan die ventilatie is dat de aangezogen lucht dezelfde temperatuur heeft als de geventileerde ruimte. Dankzij een warmtewisselaar of koeling, trek je in de winter geen koude lucht en in de zomer geen warme lucht binnen. Ik kan iedereen zo’n totaalsysteem aanraden. Je haalt in elk seizoen het meeste uit je warmtepomp als je er goed over nadenkt en je professioneel laat adviseren.”

Bart Claes - nieuwbouw
Sinaai
2011