Bart Verougstraete - nieuwbouwproject voor 12 studentenkamers te Brugge

Studenten zijn tegenwoordig heel wat comfort gewoon en dat willen ze ook doortrekken naar hun studentenverblijf. Bart Verougstraete van Silver BVBA heeft dit goed begrepen en liet enkele jaren terug een gloednieuw complex met studentenstudio’s optrekken vlakbij het Zand in Brugge. De verwarming van de ruimtes en het warm water, evenals de koeling gebeurt via een geothermische warmtepomp van Klimaterra (type NIBE 1145-12).

Silver studentenkamers gevel

Of hij tevreden is over de warmtepomp?

“Je hoort het niet, je ziet het niet en het doet wat het moet doen… Ja, ik ben dus heel tevreden! Het voldoet volledig aan mijn verwachtingen. Ik had zelf al behoorlijk wat info over het systeem ingewonnen vooraleer ik bij Klimaterra ging aankloppen. Ik was er meteen voor gewonnen. Met een woning voor studenten was het voor mij heel belangrijk dat er geen gas in huis was. Dat leek mij toch een stuk veiliger. Bovendien vervalt met deze warmtepomp de jaarlijkse kost van de keuring en het geeft mij ook een gerust gevoel naar de toekomst toe. Als we realistisch zijn, weten we dat de energieprijzen zullen stijgen en daar moet ik mij met de geothermische warmtepomp geen zorgen om maken.”

De geothermische warmtepomp voldoet dus ook voor een gebouw met verschillende wooneenheden ?

“Zeker en vast! Het systeem is zo zuinig dat ik het in mijn geval zelfs niet nodig vind om alle studio’s apart bij te regelen. Eens het correct is ingesteld, moet je er eigenlijk niet meer aankomen. Ook de koeling is wat mij betreft een absolute aanrader. Voor een kleine meerprijs heb je een koelmodule waardoor het hier in de zomermaanden altijd aangenaam fris is. Ik heb in dit pand ook mijn eigen KNX-domoticasysteem geplaatst en dat in combinatie met de geothermische warmtepomp biedt de bewoners een optimaal comfort.”

Hoe kwam u bij Klimaterra terecht?

“Als plaatser van domotica had ik de mensen van Klimaterra al op verschillende werven aan het werk gezien en zag ik dat ze heel deftig werk leverden. Ik had de referenties dus met eigen ogen gezien. Ook hun offerte vond ik indrukwekkend. Het is eigenlijk een technisch dossier met heel uitgebreide info. De berekening voor het bepalen van het benodigde type warmtepomp in de offerte bleek achteraf heel correct. Die mensen weten duidelijk waar ze mee bezig zijn. Ze doen dan ook alleen maar dat en die specialisatie vind ik een absoluut pluspunt. Ook het merk NIBE waarmee ze werken is technisch heel sterk.

Zoals verwacht verliep ook de planning en de uitvoering van de werken heel vlot.

Na anderhalf jaar had ik een kleine interventie nodig en ook dit werd uiterst snel opgevolgd en opgelost.”

Silver studentenkamer met vloerverwarming en geothermische warmtepomp

Tot besluit

“Ik raad mensen die van plan zijn te bouwen of te verbouwen zeker aan op langere termijn denken. Ik verwijs hierbij naar de evolutie van de energieprijzen. Investeren in je eigen energievoorziening lijkt mij een verstandige optie.

Ik zou het zo opnieuw doen. Als ik in de toekomst nog een privéwoning voor mezelf plaats, dan zal het zeker terug met een dergelijk systeem van Klimaterra zijn. Ik geef nu reeds met veel plezier Klimaterra door als referentie. Dat zegt genoeg, hé.”

Bart Verougstraete - nieuwbouwproject voor 12 studentenkamers
Brugge
2010