Familie Ferket - houtskeletbouw met zwembad in Wachtebeke

Zo’n 5 jaar geleden trok de familie Ferket in haar houtskeletbouw in het landelijke Wachtebeke. Ze kozen voor optimaal leefcomfort. Daarom mocht ook een zwembad niet ontbreken. Op aanraden van de bouwfirma kozen ze voor een geothermische warmtepomp als energiebron om zowel de woning als het zwembad te verwarmen.

Staan ze nog altijd achter hun keuze voor de geothermische warmtepomp?

“Zeker! Voor ons is het feit dat deze installatie geen onderhoud vraagt een absoluut pluspunt. Je hoeft er dus bij wijze van spreken niet meer naar om te kijken. Door de omvang van de woning, met daar bovenop nog een zwembad, hebben we ervoor geopteerd om de geothermische warmtepompinstallatie te combineren met zonnepanelen. We halen onze energie dus uit de grond en uit de zon.  Dat levert ons zeker winst op in vergelijking met een klassieke installatie.”

Comfort boven alles

Het is duidelijk dat de familie Ferket comfort hoog in het vaandel draagt.

“Net zoals in onze vorige woning kozen we ook hier voor vloerverwarming doorheen de hele woning. Het blijft dus overal aangenaam warm. Dit systeem werkt natuurlijk niet zoals een klassiek verwarmingssysteem waarbij je bij thuiskomst de radiator snel een paar graden hoger zet. Met de vloerverwarming zorg je ervoor dat je constant een zekere warmte aanhoudt. We merken wel dat de vloerverwarming met de geothermische warmtepomp makkelijker bij te regelen valt dan bij de elektrische installatie in onze vorige woning. We hebben er ook voor gezorgd dat de temperatuur in de kamers individueel kan worden bijgesteld.

Daarnaast hebben we er ook voor geopteerd om een koeling in het systeem te integreren. Op die manier kunnen we het hier tijdens de zomer lekker fris houden. Doorheen de buizen van de vloerverwarming loopt dan gekoeld water. Zo vermijd je ook koude luchtstromingen in de woning, zoals je met een gewone airco zou hebben. Leuk is ook dat dit systeem geluidloos werkt.” 

Verwarmd zwembad

“Ook ons zwembadwater verwarmen we met het geothermisch warmtepompsysteem. Eens het mooi weer begint te worden, leggen we ons zwembad open en laten we het door de zon eerst op natuurlijke manier opwarmen tot een graad of 20. Warmer zal je het enkel en alleen met de zon nooit krijgen. Dit is dan het uitgelezen moment voor ons om de verwarming aan te steken met de geothermische warmtepomp. In 1 dag tijd krijgen we het water dan naar een 28 graden opgewarmd. Eens die temperatuur is ingesteld, hoeven we er verder niet naar te kijken.”

Het is duidelijk: als men kiest voor comfort, dan is een geothermische warmtepomp van Klimaterra een uitstekende keuze.

Familie Ferket - houtskeletbouw met zwembad
Wachtebeke
2009