Rudy Notenbaert - nieuwbouwappartement Belsele

Rudy en Antonine verkochten enkele jaren geleden hun woning en bouwden een compact appartementsgebouw in Belsele. Ze wonen ondertussen 2,5 jaar op de bovenverdieping en genieten van een prachtig weids uitzicht over de velden. Het gebouw kreeg een warmtepompinstallatie, van Klimaterra.

Verwarmen én koelen voor 400 euro per jaar

“De warmtepomp bedient de vijf appartementen in dit gebouw. Klimaterra heeft ons een externe firma aangeraden die berekent hoeveel elke huurder moet betalen voor zijn verbruik. Klimaterra zit niet ver naast de verbruiksprognose. We betaalden afgelopen jaar ongeveer 700 euro voor verwarming én koeling. Onze onderbuur die in een kleiner appartement woont betaalde zelfs maar 280 euro (vaste vergoedingen en btw inclusief)! Bovendien heeft de pomp geen onderhoud nodig, wat ook extra kosten bespaart.”

Lekker koel in de zomer

“Door onze grote glaspartijen zou ons appartement in de zomer heel warm kunnen worden, maar de passieve koeling zorgt ervoor dat het binnen altijd 5 à 6 graden koeler is dan buiten. Dat lijkt weinig, maar toch voelde het in de zomer lekker fris aan wanneer je binnenkwam. Eigenlijk was de passieve koeling het belangrijkste element bij onze keuze voor een geothermische warmtepomp.”

Laag E-peil

“Onze architect was pro warmtepompen. Op zijn aanraden hebben we voor een geothermische warmtepomp van Klimaterra gekozen. De overheid legt natuurlijk ook strenge normen op voor nieuwbouw. Hoe lager je E-peil, hoe zuiniger je energieverbruik. Daarom hebben wij naast onze geothermische warmtepomp ook 86 zonnepanelen en driedubbele beglazing laten installeren. Het is natuurlijk wel jammer dat de overheid af wil van fossiele brandstoffen maar anderzijds toelaat dat elektriciteit steeds maar duurder wordt.”

Constante temperatuur

“Elk appartement heeft vloerverwarming. Het plezante daaraan is dat je eenmalig de temperatuur instelt en dat is het. Het is ook gewoon een aangename, constante warmte over alle ruimtes heen. Het enige nadeel is dat vloerverwarming niet snel opwarmt wanneer het buiten plots fors kouder wordt. Maar daar hebben we nog niet echt last van gehad.”

Vlotte projectopvolging

“Omdat ik in pensioen ben, heb ik veel van de werken zelf opgevolgd. Ik heb alle aannemers samen rond de tafel gezet zodat ze onderling afspraken konden maken. Alles is goed verlopen, behalve één detail. De plaatsers hadden per ongeluk vloerverwarming gelegd in een ruimte die bedoeld was als koele berging. Maar dat is snel weer afgebroken. De eerste zomer hadden we de instellingen proberen te veranderen naar koeling. Maar blijkbaar was dat niet nodig want alles gaat volledig automatisch. Klimaterra is toen snel langsgekomen om alles opnieuw juist in te stellen.”
Ondertussen heeft ook de zoon van Rudy en Antonine een warmtepomp van Klimaterra in zijn nieuwbouwwoning in Stekene.
 

Rudy Notenbaert - nieuwbouwappartement
Belsele
2017